Visszatekintés

Ifjúkoromban sokszor elnézegettem, ahogy a házunk előtt egy idősebb főtörzsőrmester minden héten órákon keresztül fényesítgette a kispolsszkiját. Akkor ezt az értelmetlen időpocsékolás mintapéldájának tartottam, mert szerintem tökugyanúgy nézett ki az autó a beavatkozás előtt és után is.

Amikor első autóm, a mustársárga Skoda S-100 boldog tulajdonosa lettem, már magam is értékelni tudtam a tiszta és a koszos autó közötti különbséget. Az autó lemosása azonban hosszadalmas tevékenységnek bizonyult, és erre nem is nagyon volt házilagosan lehetőségem, az első albérletünknél nem tudtam csatorna fölé állni, a másodiknál pedig nem volt az utcán folyóvíz.

Sokkal egyszerűbb volt inkább a budaörsi úti kézimosóba begördülni, ahol szorgos fiatalok begyakorlott mozdulatokkal varázsolták tisztává a készüléket. Már ekkor elgondolkodtam azon, hogy ha egyszer lesz egy igazán szép autóm (a Jaguár volt az abszolút kedvencem) akkor vajon fogom-e valaha is annyira szeretni, mint a főtörzs a kispolszkiját (később vett egy kis Peugeot-t) és igazi ínyencként élvezni fogom-e az autóápolás sajátkezű végrehajtását?

A Jaguárokba egyébként eléggé bele voltam borulva, Jaguár arcszeszt és kölnit (!) kezdtem el használni, valamint a Jaguár mintaboltban vásárolt logós rendszámtábla-keretekkel hajtottam végre Skodám első optikai tuningját. A Jaguárok iránti rajongásom szerencsére az utóbbi időkben (ideiglenesen) alábbhagyott, de választ kaptam a régi dilemmára, hogy az autó mosása és ápolása valaha is élményszámba fog-e menni.

Egy új hobby születése

Az egyik kollegám fehér 328-as BMW-je állandóan csillogott-villogott, megkérdeztem hát tőle, hogy ennek vajon az-e az oka, hogy a nappaliban tartja az autóját? Nos, erre a kérdésemre adott válaszából kiderült, hogy a törzsőrmester polszkija teljesen el volt hanyagolva ehhez az autóhoz képest, emberünk ugyanis hetente 3-4 órát tölt a szennyeződések eltávolításával. Ha az alufelniket is megtisztítja, akkor ez 4x1 órát ad hozzá a szükséges időhöz. Kiselőadásából megtudtam a fényezés ápolásának alapszabályait és trükkjeit, az általa több autón kipróbált samponok, viaszok, polírozó anyagok, szivacsok, törlőkendők, kefék márkáját és beszerzési helyét.

Eredetileg azt gondoltam, hogy az elmebetegség egy igen ritka változatával állok szemben, de amikor az interneten rákerestem a “car detailing" (autóápolás) kulcsszavakra, a 133 ezer találat azt bizonyította, hogy ez a kór széles körben elterjedt. Hamarosan rátaláltam egy olyan lapra, ahol minden kérdésemre kimerítő választ kaptam. Itt tudományos részletességgel kategorizálják a szennyeződések típusait, az eltávolításuk módját, a fényezés védelmének kémiáját, valamint a leghatásosabb tisztító és ápoló anyagokat.

Autóápolás tudományos alapokon

Az interneten megrendeltem hát egy nagy halom autóápolási cikket és nekiláttam a kétkezi munkának. Legelőször a csodaszernek kikiáltott KLASSE szintetikus viasszal kezeltem le az összes festett felületet. Ez az akril réteg védi a fényezést és hosszan tartó csillogást ad neki, ezen felül a víz és a porszemek is könnyebben leperegnek róla.

Ha az autó nem ázik is meg, néhány nap alatt apró porszemek rakódnak le rá, ezek idővel hozzáköthetnek a festékhez. A port egy paraffinos kefével távolítom el, majd az apróbb szennyeződések eltávolítása és a felület fényesítése érdekében az egész autót egy dél-amerikai pálmafa leveléből készített ”caranuba” viasz tartalmú szerrel kenem át.

Az alufelnik ugyanolyan anyagból készült festékkel festettek, mint maga az autó, az ápolásukhoz ugyanazokat a viaszokat lehet használni, de a tisztításhoz erősebb anyagokra van szükség, amelyek megbirkóznak a fékpofákból kiszálló porral és az útról felfröccsenő olajos, sáros, szurkos szennyeződéssel.

Emlékszem, hogy még Magyarországon egy fontos ember Honda Legend-jében mennyire tönkre volt menve a csak néhány éves bőr kárpitozás: teljesen ki volt száradva, össze volt töredezve. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy ahogyan a cipőnket bokszoljuk, az autóban levő bőrt is kondicionálni kell. Bagarol helyett a Jaguár által gyártott bőrápoló szer vettem az egyik Jaguár szalonban, tisztítószert pedig az internetről rendeltem. Ezek együttesen teljesen újjávarázsolják az üléseket: a tisztítószer kiszedi a szenneződést és megszünteti a fényesedést, a krém pedig beolajozza és puhává teszi a bőrt.

Az alapvető dolgokon kívül vettem még néhány érdekes szert is, a Porsche által forgalmazott bogároldó spray-t, egy szilikonos ablaklehúzó szerűséget az autó cseppmentes szárításához, valamint mikroszálas rongyokat amiket tisztításra, szárításra, és a viaszok felvitelére is lehet használni.

Autóápolás, mint kikapcsolódás

Jó úton haladok afelé, hogy én is elérjem a BMW-s kollega autóápolási mániájának akut szintjét. A munkahelyemen egész napos egérkattintgatás, meetingezés és egyéb csak virtuális eredményekkel járó munkák után jól esik néhány naponta portalanítani, folttalanítani és fényesítgetni. Ezeknek a tevékenységeknek az eredménye egy csillogó-villogó autó, ami épp úgy néz ki, mint amikor elhoztam az autószalonból!

Az ezüst egyébként egyáltalán nem kényes szín, a sötét színekkel ellentétben nem nagyon látszik rajta a piszok. A festék egészségének megőrzése érdekében azonban legalább hetente el kell a port távolítani.

A KLASSE szintetikus viasz tényleg csodákra képes, nagyon egyszerű a felvitele és úgy néz ki tőle az autó, mintha lakkba mártották volna. Igazán jó érzés volt, amikor nemrég egy parkolóban mellém állt egy másik TL, ami nem volt a gazdája által túlbabusgatva, teljesen matt volt már a festése, pedig maximum 1 évvel lehetett az enyémnél idősebb. A két autó megjelenése között ég és föld volt a különbség, látszottak a rongyal a kezemben eltöltött munkaórák :-)

Kézi mosodák

Az autó kézi lemosásában a szárítás tart legtovább.Ha nincsen vele kedvem órákat játszadozni, akkor inkább elviszem egy mosodába, ahol kívül belül lecsutakolják 15 perc alatt. A kézi mosók kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy milyen gépeket és anyagokat használnak. Új autóval nem érdemes olyan helyre menni, ahol nagy kefékkel felszerelt gépek sikálják a jobb sorsra érdemes járgányokat, mert a kefékre rakódott porszemek megkarcolhatják a festést. Volt egy bérelt Buickom, amit 0 km-el vettem át, néhány hét alatt a rengeteg karcolás került rá a kefés autómosókban. Még jó, hogy ezt az értékes tapasztalatot nem saját autón szereztem be...

Sok nagyon jó kézi mosó van Amerikában, ahol tudják, hogy mit csinálnak, és csak sűrűn cserélt rongyokkal mennek neki a kocsiknak. Az egyik ilyen mosodában készítettem a következő fotókat: