Pozitívumok
Negatívumok
 
+ Negatívumok

Különböző országok fogyasztóinak igényeihez igazodva az autógyártók néha földrészektől függően teljesen más modelleket árusítanak. Erre a legjobb példa a Ford: az amerikai és az európai Fordok között elég kevés hasonlóság fedezhető fel. Az amerikai autópiacon nagyon erősen jelen vannak a japán márkák, megbecsültségük sokkal magasabb az európai megbecsültségüknél. A fő japán autógyártók a magasabb kategóriájú autóikat körülbelül tíz éve különböző márkanév alatt forgalmazzák: Nissan – Infinity, Toyota – Lexus, Honda – Acura. Ezeket az autókat külön reklámozzák, különálló autószalonokban árusítják, így mára a vásárlók teljesen külön márkaként kezelik őket.

Az Acura márkanév

Az Európában is kapható nagyobb Hondákat (Legend, Integra, stb.) Acura márkanév alatt forgalmazzák, például a Honda Legend itt Acura RL néven fut. 1996-ban fejezték be a Legend előző verziójának gyártását, ekkor nevet váltottak, az új TL méretei az akkori Legend méreteivel egyeznek meg. Ezután kihoztak egy új autót RL néven, ami a TL-nél és a régi Legend-nél 10 centivel hosszabb. Ez az autó kapható most Legend néven Magyarországon is, a TL-t Európában nem árusítják. Méretben és felszereltségben az Audi A6-hoz, az 5-ös BMW-hez és a Jaguar S-TYPE-hoz áll közelebb, de a $30000 körüli ára kb. $15000-al ezek alatt van. Azért ilyen "olcsó", mert az USA-ban gyártják, és alkatrészeinek 45 százaléka megegyezik az Accord-éval. Az Accord a Honda néven forgalmazott legnagyobb személyautó, ezt többféle felszereltségben (pl. 3 féle motorral) meg lehet venni, de a legnagyobb is alatta marad a TL felszereltségének és teljesítményének.

A TL felszereltsége

A TL csak egyféle felszereltségben kapható, az egyetlen választható opció a navigációs rendszer. Ha az ember el tudja dönteni, hogy melyik a szín tetszik neki, akkor nem kell sokat morfondíroznia az opciókon, már fáradhat is a pénztárhoz. Szerintem ez is csökkenti a gyártó költségeit, nem kell a vásárló kívánságai alapján egyenként megépíteniük a kocsikat. Persze a vásárlók így csak full extrás kocsikat vehetnek, de nem hiszem, hogy ebben a kategóriában ezt sokan bánnák.

Méretbesorolás és kategória

Az autó magazinok szerint a TL méretbeli besorolása ”midsize” azaz középméretű. Az autó majdnem 5 méter hosszú (4.9), ez itt nem számít különösen nagynak, például az évek óta legnagyobb példányszámban eladott személyautó a Toyota Camry is 4.8 méteres. Érdekesség, hogy az Európában is kapható Chrysler 300M-et fejlesztése során úgy hívták, hogy az ”5 méteres autó”, mivel nagyjából ez az a legnagyobb méret, ami az európai garázsokba még befér. A TL szerintem eléggé luxus autó, de az amerikai magazinok szerint nem, itt a "majdnem-luxus sport sedan" kategóriába tartozik. A Jaguar, Rolls-Royce, Bentley, Aston-Martin a luxus...

A "feeling"

Eredetileg eszem ágában sem volt Hondát (Accura-t) venni, de ez az autó egyesíti magában a sportosságot, kényelmet, eleganciát, megbízhatóságot, értéktartóságot. Hátránya az érzelemmentes, kissé fantáziátlan külső megjelenés és a túl konzervatív színek. Elölről eléggé úgy néz ki, mint egy átlag Honda (Civic vagy Accord), de a hátulja karakteres és sportos. Egyéként ez az a nézőpont, ahonnan a többi autós legtöbbször látja, 3.2 literes, 24 szelepes V6-os motor 225 lóereje 8 másodperc alatt gyorsítja fel 0-ról 100-ra. A puritán külső megjelenést teljesen kárpótolja az utastér kiképzése: kellemes atmoszféra, finom bőr mindenhol, igényesen kivitelezett alkatrészek, kényelmes ülések.

10+ és 10-

Összefoglaltam a TL 10 számomra legfontosabb pozitívumát és negatívumát:

+ Pozitívumok

 1. Erős, korszerű, (a teljesítményéhez képest) alacsony fogyasztású motor
 2. Sportos de lágy útfekvés, remek kormányozhatóság, alacsony menet és motorzaj
 3. Sport váltó (kézi vezérlésű automata)
 4. Szép belső tér, finom bőr, igényes kidolgozottság
 5. Magas minőség, megbízhatóság
 6. Kategóriatársainál jóval olcsóbb, értéktartó
 7. Gazdag alapfelszereltség
 8. DVD alapú navigációs rendszer
 9. Automata légkondi, fúvókák a hátul ülőknek is
 10. Tekintélyt parancsoló két krómozott kipufogó

 

- Negatívumok

 1. Személytelen külső formatervezés, unalmas színválaszték
 2. Nincs fedélzeti számítógép (fogyasztás és hatótávolság számítására)
 3. A BOSE hifi nem az igazi
 4. Nincsenek memóriás ülések
 5. Nem rendelhetők ködlámpák
 6. Csak a belső tükör sötétedik el hátulról jövő erős fény esetén, a külsők nem
 7. A hátsó ülés nem dönthető le, csak egy sílécnyi luk van a csomagtartó felé
 8. A vezető szokatlanul magasan ül
 9. Az alap gumik nem nagy sebességre méretezettek
 10. Hőmérséklet és távolság csak brit mértékegységekben (Fahrenheit, mérföld)