Hatso fertaly
 

Best Buy

Minden autós magazin azzal kezdi a TL bemutatását, hogy ez az autó jelentősen olcsóbb a kategóriájánál, többen Best Buy (Legjobb vétel) címmel is kitüntették. A Best Buy-okról a hifi világából már tudom, hogy megérik ugyan a pénzüket, de nem biztos, hogy jobbak is a drágább vetélytársaknál. Ezen az oldalon összefoglalom, hogy mit tud az autó, és hogyan működik néhány érdekesebb szolgáltatás. Ezek alapján kiderül, hogy az olcsóbb ár ebben az esetben nem járt feltétlenül kompromisszumokkal.

Teljesítmény és menettulajdonságok

Az egyik legmeggyőzőbb indok emellett a kocsi mellett a sportos erőforrás volt: a 3.2 literes 6 hengeres 24 szelepes motor 225 lóerőt produkál, ami 7.5 másodperc körül gyorsítja fel a kocsit 0-ról 60 mérföld/óra (96.6 km/h) sebességre. A fogyasztás nem olyan életveszélyes, autópályán 8.1, városban 12.4 liter. Azért ilyen jó a motor fogyasztása, mert a VTEC rendszer a fordulatszámtól függően változtatja a szelep időzítést. A fogyasztás persze nagyon függ attól, hogy mennyire nyomja neki a sofőr, a tapasztalatom az, hogy sajnos elég nehéz ennyi lóval lassan haladni. Szinte bárkit le lehet vele előzni, sok külsőleg sportosan kinéző, feltuningolt, spoilerekkel telebombázott autót meg lehet vele szégyeníteni. Legjobban az tetszik, ahogy hegynek felfelé lehet gyorsítani (akár 5-ik sebességben is), olyan érzés, mintha kötéllel húznának fel az emelkedőn.

A motor nagyon erős és halk, a futóműből és a külső környezetből is nagyon kevés zaj szűrődik csak be. Az útfekvés sportosan megfogott, de mégsem kemény, a szervokormány könnyűvé teszi kormányozhatóságot parkolásnál, de nagy sebességeknél is elég visszajelzést ad az útról és a kerekek irányáról. A kormány bőrrel bevont, nagyon kellemes a fogása, ösztönöz a két kézzel való kormányzásra :-). Adél úgy foglalta össze, hogy a kocsi ”úgy megy, mint a vaj”. Nem tudom, én még nem találkoztam olyan vajjal, ami úgy ment volna, mint ez az autó :-) A TL mindenesetre nem sportkocsi, csak egy sportos sedan, éles kanyarokban nagyobb sebességeknél sodródik a hátulja, komolyabb esetben a gumit is meg lehet csikorogtatni.

A gyorsulás mellett a lassulás is fontos paraméter, sajnos ezen a területen már nem jeleskedik úgy az autó, hiába van négy tárcsafékkel szerelve, a féktávolsága a kategóriájában a legrosszabb. A súlyeloszlás 62%-38%, tehát a súlypont nagyon az elején van, az orr fékezéskor eléggé nagyot bólint, ez azt jelenti, hogy az első fékeknek kell a tömeg nagy részével megküzdeniük. A gyenge fékrendszer veszélyességét növeli, hogy a sebességet alig lehet érzékelni, az autó túl halkan és simán száguld az országúton, főleg a kilométeróra ad a sebességről valami támpontot.

Sport váltó

Amerikában hagyományosan a legtöbb autót automata váltóval árusítják. A sportosabb autók sem kivételek ez alól, olyan modellek, amelyek Európában kézi váltóval is vásárolhatók, sok esetben Amerikában csak automata váltóval kaphatók (pl. az összes Jaguar). Egyre jobban kezd elterjedni egy középutas megoldás, a manuális üzemmóddal kiegészített automata. Az Acura ezt a váltót Sport Shift-nek hívja, a Mercedes Touch Shift-nek, az Audi/Porsche/VW Tipronic-nak, a Volvo Geartronic-nak. A működés lényege, hogy a váltókart D (előrehaladás) helyzetben oldalra ki lehet tolni, ezután a kar előre vagy hátrahúzásával a vezető dönt arról, hogy az automata mikor váltson fel és le. Továbbra sincsen kuplung, de a vezető majdnem teljesen kontrol alatt tartja a kiválasztott sebességfokozatot. Azért csak ”majdnem”, mert bizonyos esetekben, ha a pilóta hibázik, az automatika felülbírálja a döntését. Például ha elfelejt visszakapcsolni, az automata kiválasztja a megfelelő sebességfokozatot mielőtt a motor rángatni kezdene. Megálláskor automatikusan visszakapcsol 1-esbe, elinduláskor pedig automatikusan felkacsol 2-esbe, mielőtt a fordulatszám 1-esben a piros tartományba érne. Ezzel a váltóval jól ki lehet pörgetni a motort, ezért is jobb a kocsi gyorsulása a hagyományos automatás autókénál. Azt nem tudom, hogy a kézi váltóval kihozható gyorsulást eléri-e, de szerintem elég jól megközelíti, mivel váltáskor egy pillanatig sem kell a gázról levenni a lábunkat, gyorsulás közben fel lehet kapcsolni.

Nekem nagyon tetszik ez a váltó megoldás, ötvözi az automata és a kézi váltó előnyeit. Automata állásban nem mutatja a sebességfokozatot, de amikor kézi üzemmódba kapcsolok, a fordulatszámmérő órán egy piros szám jelenik meg, ami elárulja, hogy hányasban van az autó. Erre egyelőre szükségem is van, mivel a motor elég halk és a sebességfokozatok közti átfedés elég nagy, elég nehezen lehetne nélküle megállapítani, hogy hányas fokozatban van a váltó. Általában automata üzemmódban használom a váltót, de ha unatkozom, motorféket akarok használni, vagy versenyezni akarok, jól jön a kézi üzemmód.

Navigációs rendszer

A TL egyetlen választható opciója a műholdas navigációs rendszer. A csomagtartóban elhelyezett számítógép egy DVD-ROM leolvasót tartalmaz. Egy lemezre felfér az egész USA úthálózata, a nagyobb városok teljes részletességgel szerepelnek, a kisebbeknél csak a főútvonalak vannak feltérképezve. A rendszer nagy előnye, hogy érintőképernyővel, vezérlőgombokkal és egy kis joystick-kal is irányítható, használata teljesen egyszerű, csak néhány bonyolultabb funkció megértéséhez kellett a könyvbe beleolvasnom. A részletesen feltérképezett városok utcatérképein kívül rengeteg hasznos adat is felfért a lemezre, többek között benzinkutak, bank-automaták, könyvtárak, iskolák, kórházak, szállodák, múzeumok, látványosságok, parkolóházak, éttermek címe és a telefonszámuk is szerepel. Azonos kategóriájú célpontok között távolság alapján is lehet keresni, például másodpercek alatt meg lehet találni a legközelebbi Acura szervízt, vidámparkot, vagy indiai éttermet. Ezen kívül cím, név, útkereszteződés, telefonszám alapján, vagy akár rámutatással ki lehet választani a célpontot, ha kell, több célpontból is lehet útitervet készíteni. A gép kiszámolja az optimális útvonalat, és megtippeli az utazáshoz szükséges időt is. Nem tudm, hogy hogy csinálta, de amikor Los Angelesbe mentem, 1 óra 18 percet tippelt, és érdekes módon pont 1 óra 18 perc alatt értem oda. A GPS műholdak rádiójelei alapján 10 méter pontossággal meg tudja állapítani az autó helyzetét, így állandóan rá tudja rajzolni a térképre, hogy éppen hol járunk. A soron következő elkanyarodásra a képernyőn visszafele számoló skála, az utca neve és egy pillantással feismerhető diagram mellett kellemes női hangon szóban is figyelmeztet, természetesen ha kell, ezalatt lehalkítja az autórádiót. Ötven sűrűbben használt célpontot el lehet a memóriába menteni, ezen kívül az utolsó húszat automatikusan megjegyzi, ezeket a listáról gyorsan ki lehet újra választani. A térkép méretarányát 9 lépcsőben lehet változtatni, és azt is ki lehet választani, hogy a térképet a menetiránynak megfelelően forgassa, vagy állandóan északi tájolással mutassa. Ez a rendszer teljesen feleslegessé teszi hagyományos térképek használatát, képtelenség vele eltévedni és rengeteg plusz információt tartalmaz. Az adatbázist évente újítják, egy újabb verziót ingyenesen adnak, a többiért fizetni kell. A helyzet meghatározáshoz a GPS-t egy giroszkópos mozgásirány-érzékelő is segíti, ez meg tudja állapítani, ha az autó elfordult az egyenes irányból, így kanyaroknál, vagy magas házak között, ahol a GPS jelei nem foghatók, a futóműből érkező sebességadatok összevetésével extrapolálni tudja az autó helyzetét. A vezető vagy az utas út közben néhány gombnyomással el tudja menteni az autó aktuális helyzetét, így ha kell, később könnyen visszatalálhatnak ugyanarra a pontra.

A rendszer nagyon jól működik, de azért nem tökéletes, az adatbázisban előfordulnak hibák és hiányosságok, valamint az is megtörtént már, hogy nem a legrövidebb utat számolta ki, a kerülőutat választotta, hogy végig autópályán lehessen haladni. Volt olyan eset is, hogy nem vezetett fel a sokkal gyorsabb autópályára, mert a kertek alatt haladó út rövidebb volt. Egy kis idő még kell ahhoz, hogy megismerjük ezeket az esetleges hibákat, de ezután már teljesen rá fogjuk tudni bízni magunkat. A térképek azonban már most sincsenek lent az autóban...

Hifi

Az autóba alapfelszerelésként épített Bose hifinek az audio világában járatlan tulajdonosok még örülnek is, a Bose eleget költ tömegbutító reklámokra. Az átlag hallgató talán még azt is mondaná, hogy nagyon szól ez a cucc, szerintem is elég jó, de nem nagyon. Hiába tekergetem a hangerőt, ha halk, akkor gyengécskén szól, ha hangos, akkor meg fárasztó. Egy CD-t lehet beadagolni, de lehetne venni 4 lemezes CD-váltót is. A kijelző elég puritán, csak a szám sorszámát írja ki, a kormány bal oldalán levő kapcsolóval lehet a hangerőt változtatni, és előre léptetni a lemezen. Megelpő, hogy sem STOP sem PAUSE gomb nincsen rajta, ellenben bekapcsoláskor itt folytatja a lejátszást, ahol kikapcsoláskor tartott. A rendszer összteljesítménye 150 Watt, 5 hangszóró van a kocsiba építve, négy van az ajtókban, az ötödik pedig a hátsó ablaknál. Az erősítő meglepően zajos, a CD-k is úgy szólnak benne, mint lehasznált magnószalagok :-(. Az audio rendszer azért elfogadható, de kár, hogy ez nem olyan kiemelkedő , mint az autó sok más felszerelése.